| Ide azok a receptek kerlnek amelyeket gy rzem rdemes elkszteni.Nmelyiket a knnyedsge,nmelyiket az zvilga miatt!   Csonka Bandi fzte: Karfiol-krmleves baconszirmokkal, leves gynggyel
 Hozzvalk:
 Pagodakarfiol 3 fej
 Brokkoli: 1 fej / 5 szp rzsa/
 1 leves gyngy
 1 csomag bacon szalonna / szeletelt/ Ringa
 1 l tejszn
 S, bors, vegeta
 Fstlt szalonna 15 dkg
 
 A karfiolt szedjk rzsira, majd j alaposan mossuk meg. Tegyk egy nagy fazkba s ntsnk r annyi vizet, hogy pp ellepje. Szzuk, darljunk r borsot, zestsk vegetval, majd fzzk puhra. amikor a karfiol teljesen megpuhult ntsk bele a tejsznt, forraljuk jl ssze, s kzi mixerrel prstsk.
 
 A brokkolit szedjk szt rzsira, mossuk meg jl. Dobjuk forrsban lv ss vzbe egy percig, utna azonnal szedjk t egy hideg vzzel telt ednybe. Amikor kihlt csepegtessk le a jl egy szrednyben.
 
 A bacon szalonnt vgjuk kt centis darabokra, tegyk egy serpenybe, s sssk ropogsra.
 Tlaljuk a levest tnyrokba, mindegyikbe egy-egy brokkoli rzst tegynk. Tetejre szrjunk a megsttt baconbl, s szrjunk r a leves gyngybl.
   Bea Asszony fzte: Rszeges – chilis – mzes kacsamell vrsboros karamell krtvel, zelleres – alms rsztivel
 Hozzvalk:
 kacsa mell 8 db 28-32 dkg - os
 bza sr 1 l
 vrs hagyma 10 dkg
 fokhagyma 5 dkg
 chili2 db
 s 4-5 dkg
 kakukkf 2 szl
 alma 25 dkg
 zellergum 20 dkg
 tejszn 2 dl
 tojs 3 db
 rlt feketebors 2 g
 petrezselyemzld 1 csomag
 olaj 1 dl
 teavaj 10 dkg
 cukor 8 dkg
 akcmz 8 dkg
 vilmoskrte 75 dkg
 vrsbor (lehetleg, ha bort fogyasztunk mell, abbl a fajta borbl tegyk az telbe) 0,5 l
 
 Kacsamell pcols:
 A kacsamellet megmossuk, tiszttjuk. A bzasrt, kakukkfvett, vrshagymt, fokhagymt, chilit beletesszk egy fazkba s sszeforraljuk. Ha ksz 25-30 fokra visszahtjk s beletesszk a megtiszttott kacsamell filket majd htben pihentetjk 3-4 rn keresztl Amg a hst pihentetjk a pcban, addig elksztjk a krtt.
 
 A gymlcst megmossuk, s megpucoljuk. Miutn megtiszttottuk a krtket egy serpenyben cukrot mzzel egytt karamellizljuk. Jl le kell pirtani a gymlcsket a cukorban. Ha a krtk szp barnk lettek, akkor vajat adunk hozz s a vrsbort. Lassan fzzk, mg besrsdik.
 A zelleres- alms rszti az mr sokkal egyszerbb, a megtiszttott zldsget-gymlcst lereszeljk egy tlba, hozzadjuk a petrezselyemzldet, a tejsznt, a tojst, az rlt feketeborsot. Az alapanyagokat sszekeverjk s egy serpenyben kevs olajon kis pogcskat stnk bellk.
 
 A hst kivesszk a htbl s forr olajon brvel lefele ropogsra stjk, majd megfordtjuk s tartalkon folytatjuk a stst.
 
 Tlals:
 A rsztire rhelyezzk a kacsamelleket s mell tlaljuk a vrsboros karamell- krtt.
 Gyzike fzte 2009 szeptemberben:
   Diszntoros levesHozzvalk:
 15 dkg mj
 15 dkg td
 15 dkg szv
 25 dkg csont
 1 fej hagyma
 s
 fl babrlevl
 20 dkg leveszldsg
 10 dkg kelkposzta
 Rntshoz
 2 ek olaj
 2 ek liszt
 fl citrom leve
 1 dl tejfl
 
 Elksztsi md:
 A csontot a megtiszttott tdvel, meg a szvvel kt liter vzben feltesszk fni, sval s babrlevllel zestjk. Ha flig megpuhult, beletesszk a vkony metltre vgott zldsget meg a kelkposztt s teljesen puhra fzzk. Vgl belerakjuk a mjat is s mg tz percig forraljuk. Tlals eltt a tdt meg a szvet kivesszk, laskra vgjuk, majd a levesbe visszatesszk. Az egszet vilgos rntssal besrtjk s citromlvel savanytva, tejfllel gazdagtva adjuk asztalra.
 
 Trs lepny
 Hozzvalk:
 Tszta:
 20 dkg liszt
 10 dkg margarin
 1 tojs srgja
 pici stpor
 pici tej
 1/2 citrom reszelt hja
 Tltelk:
 1/2 kg tr
 20 dkg cukor
 3 vanlis cukor
 4 tojs srgja
 1 mark liszt
 1 csomag vanlis pudingpor
 1 pohr tejfl
 4 dl tej
 5 tojs felvert habja
 
 Elksztsi md:
 A tsztt sszelltjuk a pici tejjel, vkonyra nyjtjuk, 38 x 22-es vajazott lisztezett tepsibe tesszk.
 A tltelkhez a hozzvalkat sorban sszekeverjk. A tsztra ntjk s alacsony hmrskleten 60-80 percig stjk.
   |