Témaindító hozzászólás
|
2008.04.17. 14:01 - |
Olcsó vasárnapi szeletek
20 deka cukrot 5 tojás sárgájával habosra keverünk és hozzáadunk 1/4 kg válogatott, jól átfőtt és melegen tört burgonyát még langyosan. Kihűlés után 5 deka kakaót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és az 5 tojás habját keverjük hozzá. Hosszú, kikent és lisztezett formában sütjük. Sütés után kettévágjuk, és a következő burgonyás töltelékkel töltjük: 1/4 kg, az előbbi mennyiséggel együtt, főtt és áttört burgonyát 10 deka vajjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral és 15 deka porcukorral keverünk. A töltelék egy részével az összeállított süteményt kívül is megkenjük vékonyan, s csokoládédarával vagy őrölt mogyoróval (dióval) megszórva szeleteljük. |
Sóskaleves (ma ezt főztem, és kiderült, hogy itt nem is ismerik, ezért írom ide)
A friss sóskaleveleket jól megmosom, váltott vízzel többször is. Aztán fővő vízben megforrárzom, és a már bebarnult leveleket szűrőkanállal kiszedem a vízből. A megforrázott leveleket átpaszírozom, vagy rúdmixerrel pépesítem, majd átszűröm egy sűrű szűrőn, hogy véletlenül sem maradjon benne szára. (ezt a pépet le is lehet fagyasztani télire)
A pépet fehígítom a kívánt mennyiségűre, és újra felteszem forrni. Egy csipet sót, és tetszés szerinti cukrot teszek bele. Míg a leves forr, addig felütök egy tojást, teszek bele egy evőkanálnyi cukrot, és ezzel szinte habosra verem a tojást, majd egy dl-nyi tejjel felengedem, elkeverem, és egy-két evőkanálnyi liszttel simára keverem. Ezzel a keverékkel sűrítem be a levest. Folyamatos kavargatás mellett csurgatom bele. Majd fejenként két tojást beleütök, de nagyon óvatosan, hogy a tojások egyben maradjanak, és egy két percig nem kavarom meg a levest. Ennyi idő alatt a tojások egybefőnek, ez a betétje a levesnek. Majd leveszem a tűzről, és ha már nem forr, akkor ízesítem még 10 %-os ecettel. Így egy kellemes édes-savanyú levest kapok.
Hidegen a legfinomabb!!!
Sokan a sóskát zsíron fonnyasztják meg, de én ezt az eljárást azért találtam ki, mert így felesleges a zsír, ami ugye rengeteg kalória. Amint észrevehettétek, próbálom a felesleges kalóriákat kivenni a kajákból, és még így is nagyon fincsi kajákat lehet készíteni. Minden a fűszerezésen múlik, amit a kóstolással mindenki maga tud alakítani. |
Marcsika! Én a tésztát mindig egy nagyobb tálban szoktam begyúrni, úgy nem fut széjjel a tojás.
Az én tésztám receptje a következő: 1kg finom liszt, 1/2 kg rétesliszt, egy csipet só. Ezt jól összekeverem, mert ha van benne rétesliszt, akkor sokkal könnyebb lesz vele dolgozni, és a tojás sárgájának a szine gyönyörű sárga marad, nem feketedik be. Tehát ehhez a mennyiségű liszthez én 14db közepes nagyságú tojást teszek, és egy tojásnyi vizet. Hirtelen összegyúrom, majd egy kicsit pihentetem a cipózás előtt, persze letakarva. Én ebből 6 cipót szoktam csinálni, és én tiszta zsírral körbekenem a cipókat.
Ebből aztán mindenféle száraz tésztát lehet csinálni, lebbencset, kis kockát, nagy kockát, széles metéltet, cérna metéltet, csigát, eperlevelet, spagettit, csak a kedvemtől, és a fantáziámtól függ, hogy éppen mi lesz belőle.
Szétterítve a tiszta terítőn szárítom, míg csak csőrgős nem lesz. Vászonzacskóban, vagy szalvétával bélelt dobozokban tárolom a felhasználásig.
Vigyázat, mert ez a tészta, mivel tiszta tojásos, nagyon szapora, tehát jól megnő, de soha nem ázik el, nem lehet túlfőzni. |
Nagyon jók ezek a receptek, sokat ki is írtam közülük. Szerintem ezt a témát is tegyétek be balra a receptlisták közé ha lehet, hogy aki bejön, egyből szembetűnjön neki, hogy ilyen is van. Én is csak onnan tudom hogy itt van, hogy szóltatok. |
Egyszerû, 4 tojásos tészta házilag gyúrva
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 csapott evõkanál só, 2 evõkanál olaj.
Egy nagy gyúrótáblát felteszek a munkaasztalra. (Ha nincs tábla, a munkaasztalt elõször jól le kell mosni, leszárítani, majd egészen szárazra törölni.) A lisztet egy nagy kupacba, a gyúrótábla közepébe öntöm. A kupac tetejébe mélyedést vájok, amelybe beleteszem az elõzõleg egyenként, külön edénybe felütött és felvert tojásokat, a sót és a víz felét. Apránként az egészet összemorzsolom, és gyúró mozdulatokkal, egy széles pengéjû késsel állandóan a kupac köré terelve a szétfutó folyadékos lisztet, összegyúrom-összegyömöszölöm. A megmaradt vizet csak apránként, szükség szerint adom hozzá, nehogy lágyra sikerüljön a tészta. (A tojás nagyságától függ, hogy pontosan mennyi víz kell bele.) A tésztát négy egyforma cipóba osztom, és addig gyúrom, amíg szép sima, rugalmas, egybefüggõ felülete nem lesz. Az olajjal mind a négy cipó tetejét kenõtollal bekenem, majd konyharuhával letakarom, és 20 percig állni hagyom. Ezután a gyúrótáblát belisztezem, és a felhasználástól függõen vékonyra vagy vastagabbra nyújtom ki a tésztát: a metéltnek valót fél mm vastagra, a csuszának valót ennél is vékonyabbra. Ezután néhány percig hagyom szikkadni a tésztát (de csak 5-7 percig, különben összeszárad és törik, nem lehet szépen felvágni), majd meglisztezem az egész felületét, és ráborítom a másik tésztalapot. Nagyobb csíkokra metélem, ezután ismét belisztezem, hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok. A több, egymásra rakott tésztalevelet kockákra vagy metéltre vágom, de a csuszának valót kézzel, féltenyérnyi darabokra, szabálytalan alakzatokban tépkedem.
A felvágott tésztát szétszedem és a deszkán szétterítem, majd a felhasználástól függõen vagy azonnal sós vízben kifõzöm, vagy pedig megszárítom, és vászonzacskóban felakasztva, hûvös és szellõs helyen tárolom.
A levesbetétnek való tésztát kizárólag tojással, víz nélkül kell készíteni.
6 tojásos tésztához a liszt minden kilogrammjához 6 tojás, kb. 1 dl víz és 2 evõkanál só szükséges, a 8 tojásos tésztához pedig a liszt minden kilogrammjához 8 tojás és 2 evõkanál só kell, víz nélkül. |
Borsópörkölt
- Hozzávalók:
0,5 kg borsó
1 pohár tejföl
petrezselyemzöld
só
paprika
hagyma
olaj
-
Elkészítés:
-
A hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Paprikával színesítjük. Hozzáadjuk a borsót. Ha fagyasztott, kevés vízzel puhára fõzzük, ha konzerv, a levét leöntjük, mert az már amúgy is puha. Felforrósítjuk, hozzáadjuk a pohár tejfölt az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk és kevés lisztel besûrûsítjük.
Nokedlivel tálalva ízletes fõétel!
|
2 db tojáshoz adjunk kb. 1 dl vizet (csak a mennyiség növelése végett), egy teáskanál grillfűszert (helyettesíthető sóval, borssal illetve pirospaprikával), egy fél fej apróra vágott vöröshagymát, és annyi lisztet, hogy a galuska tésztájától egy kicsit sűrűbb masszát kapjunk.
FIGYELEM! A liszt hozzáadása közben folyamatosan keverjük a masszát, különben nagyon csomós lehet!
Ezek után kanalazzunk a masszából forró olajba egy kis adagot, és süssük aranybarnára mindkét oldalát.
A fasírtokat lehet enni ketchuppal, mustárral, majonézzel, vagy bármi mással, amit épp megkívánunk. A masszába keverhetünk gépsonkát vagy párizsit is akár, ki hogy szereti.
A fent leírt adagból kb. 10 fasírt készül. |
Rizses krumlileves (egytál étel)
Egy kilónyi krumlit apró kockára vágok, és felteszem főni kb. két liter vízben. Sózom, teszek bele egy tyúkhúsleveskockát, 3-4 maréknyi rizst, és zellerzőldet bőségesen, apróra vágva, 4-5 darab virslit karikára vágva. Míg a leves fő, készítek egy kis rántást. Ha kész a rántás, leveszem a tűzről, teszek bele egy pici pirospaprikát, és egy pohár tejfellel , és hideg vízzel simára kavarom. Ha megfőtt a leves, ezt a sűrítményt belekeverem, még egyet forr, és kész. |
Fojtott krumpli
Ezt az ételt csak újkrumpliból szoktuk csinálni, mert az még megfő a saját levében is.
Egy nagy csokor petrezselyem zöldjét apróra vágok, majd olajon el kezdem pirítani, vigyázat, mert ez nagyon pattog, sózom, borsozom, majd a megtisztított újkrumplit hirtelem beleforgatom, teszek még bele egy kis szál füstölt kolbászt karikára vágva, és lefedve, lassú tűzön megfőzöm. Nem szabad a fedőt emelgetni, mert a saját levéven fő meg, hisz nem teszünk hozzá vizet. Akkor lesz kész, mikor már hallod, hogy kezd sülni.
Uborkasalátával, vagy vegyes tavaszi salátával nagyon finom. Nem elhanyagolandó tény, hogy nagyon gyorsan kész van. |
Nem rég vettem ezt az új húsvarázst, szeretem kipróbálni az új dolgokat. Valóban finom lesz tőle a pörkölt. Ezen felbuzdúlva, kipóbáltam egy nagyon egyszerű kajába is, amit szintén a nagyszüleim gyakori étele volt.
Krumlis-nokedli
Egyszerű paprikás krumlit főzök, de bő lével, és ebből a húsvarázsból is tettem bele egy kanállal. Majd mikor megfő a krumpli, egy tojásból készült nokedlit szaggatok bele. Nagyon jó íze lett tőle. Ez egy egyszerű egytál étel, ha nagyon sűrűre sikrül, az sem baj, mert akkor meg egy kis savanyúsággal lesz valódi finom! |
Rakott fej
A disznófejet megtisztítom, és sós fokhagymás vízben addig főzöm míg le nem válik a csontról. Majd kicsontozom, és apróra vágom a fejhúst. Sózom, borsozom, meghintem pirospaprikával. A főzővízből kiveszem a fokhagymát, ősszepaszírozom,egy kevés lével elkeverem, és ezzel gyúrom össze a fejhúst, majd mikrós edényekbe győnyöszölöm, úgy hogy ne legyen közte levevő, és hűtőbe rakom. Másnap szeletelhető. Ez gyakorlatilag olyan mint a disznósajt, csak nincs megfüstölve. Ha sokat csinálok, akkor le szoktam fagyasztani is egy-két dobozzal. |
Rántott köröm
A disznó körmét jól megtisztítom, és hosszában félbevágva felteszem főni, sózom, borsozom, fokhagymát, és sárgarépát is teszek még a főző vízbe. Ezt jó sokáig kell főzni, egészen addig míg a csontról le nem válik a hús. Ekkor kiszedem a léből, kicsontozom, majd a körmöket rendesen kipanírozom, és hirtelen kisütöm.
A köröm levéből kiszedem a sárgarépát, apróra vágom, vágok még hozzá 1-2 virslit, 1-2 keményre főtt tojást, majd ezeket szépen elrendezem őzgerinc formába, de ha az nincs akkor jó egy hosszúkás mikrós edény is. Az edény aljára még szoktam díszítésként tenni egy két egész petrezselyem zőldet is. Majd a köröm főzőlevét rászűröm, és hűtőbe teszem. Másnap egy pillanatra melegvízbe mártom az edényt, és tányérra borítom a tartalmát. Ha jól dolgoztunk, akkor gyönyörűen lehet szeletelni a vegyeskocsonyát.
Pirítós kenyérrel nagyon finom! |
Egyik évben sok tököm, és karalábém termett. Valahogy el kellett "adnom" a családomnak. Egyszer rántott tököt csináltam karalábéfőzelékkel, máskor meg rántott karalábét tökfőzelékkel. Nagyon fimon mindkét variáció.
De kínomban már kitaláltam a következőt is:
Töklepény
Egy jó nagy főző tököt legyalultam, és lesóztam egy kicsit. Mikor már a levét jól kiengedte kicsavartam a levéből, és jó sűrű palacsinta tésztába kevertem, amibe még egy kávéskanálnyi szódabikarbónát is tettem, hogy lazítsa a tésztát. Majd mint a palacsintát kisütöttem, csak egy kicsit vastagabbra készítettem. A kisült lepényeket megkentem baracklekvárral, és félbehajtva tálaltam.
Hatalmas sikere volt, pláne a gyerkeknél. |
Zöldség krokett
Ez készülhet bármilyen zöldségből: sárgarépa, petrzselyem karalábé, zeller, kelkáposzta, káposzta, karfiol, krumpli. Lehet vegyesen is, így még finomabb.
A zöldségeket sós vízben jó puhára fözöm, majd a levét leszüröm. Krumplinyomóval összetöröm, és teszek hozzá tojást, sót, borsot, paprikát, fokhagymát. (Ugyanúgy fűszerezem, mintha fasirtot készítenék.) Teszek még bele zsemlemorzsát, és jól összegyúrom.
Kis rudakat formázok belőlük, megforgatom zsemlemorzsába, és hirtelen kisütöm forró olajban.
Bármilyen köret jó hozzá. |
Karalábés tészta
A megtisztított karalábét lereszelem a tésztareszelő, és olajon egy pici cukorral pirosra sütöm, majd megsózom, és borsozom. A kockatésztát kifőzöm, és ősszekeverem a sült karalábéval.
Legalább olyan finom, mint a káposztás tészta. |
Karalábé leves
A karalábét nagyon apró kockákra vágom, és olajon megpirítom, de teszek bele egy mokkás kanálnyi cukrot is, mikor pirítom. Ettől nagyon finom illata lesz! Mikor megpirult 1-2 kanálnyi lisztet hintek rá, gyorsan elkeverem, és felöntöm vízzel, majd taszek bele 1-2 maréknyi rizst, apróra vágott petrezselyem zöldet és zeller zöldet. Sózom, borsozom, és sűrű kavargatás mellett készre főzöm.
Ezt a legjobb fehér karalábából készíteni, mert az még véletlenül sem fás. |
Reszelttészta-gombóta
1/2 kg lisztet, egy csipet sóval és 4 tojással összegyúrunk. Jó kemény legyen a tészta, majd a tésztareszelőn lereszeljük, egy terítőn száradni hagyjuk egy kis ideig.
2-3 szem krumplit nagyon apróra összevágunk, és egy liternyi vízben feltesszük főni. Sózzuk borsozzuk, majd ha a krumpli megfőtt, beletesszük a reszelt tésztát, és gyakori kavargatás mellett készre főzzük, ha kell, akkor még egy kis vizet lehet hozzá adni, hogy a tészta is megfőjön, de a levét is eligya.
Tükörtojást, vagy esetleg tarajra vágott sült szalonnál, vagy sült virslit adunk hozzá feltétnek.
Uborkasalátával meg egyenesen kitünő. |
Zöldséges tepsis burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya
450 g mirelit vegyes zöldség (borsó, kukorica, sárgarépa
stb.)
2 fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál ételizesitő
3 dl viz
A vöröshagymát és a megtisztitott burgonyát kb. 3 mm
vastag karikákra vágjuk. A tűzálló edény vagy a tepsi
aljára öntjük az olajat és egy rétegben beletesszük a
vöröshagymát. A burgonyakarikákat laza átfedésben
elkezdjük berakni, közben az aprózöldséget közé szórjuk.
Rászórjuk az ételizesitőt, átforgatjuk, majd ráöntjük a
vizet. Rátesszük a tűzálló tálra a tetejét, ha tepsiben
készitjük, letakarjuk alufóliával. Kb.200 °C-on 50
percet sütjük, negyedóránként átforgatva. Ha a viz
nagyon elfőtt, pótolhatjuk. Leve nélkül tálaljuk, a
fűszeres lé levesalapként felhasználható. Izlés szerint
majonézzel, hideg mártással is leönthetjük.
|
Burgonyalepény
Hozzávalók:
4 nagyobb, nyers burgonya,
3 púpozott evokanál liszt,
1 dl tej,
2 tojás,
1 teáskanál só,
1 teáskanál reszelt vöröshagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
3 evokanál olaj,
plusz kevés olaj a sütéshez,
1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág.
A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel
és a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót,
a borsot és a szerecsendió-virágot, valamint 3
evokanálnyi olajat, ezután az egészet ismét jól
összekeverjük. A masszát 10 percig hagyjuk állni. Közben
a burgonyát meghámozzuk, és az almareszelo legdurvább
fokán lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos
masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a
szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell
lennie.) Teflon- vagy palacsintasütoben nagyon kevés
olajat forrósítunk, amelyre evokanállal adagolva, kis
halmokat rakunk. Az evokanál domború felével azonnal
simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket kapunk.
Ha az alsó felük szép pirosra megsült, lapátkanállal
óvatosan megfordítjuk, és a másik felüket is megsütjük.
Meleg tálra halmozzuk, és tetszés szerinti salátával
vagy savanyúsággal kínáljuk. Magába, foételként
fogyaszthatjuk, de fele mennyiségben készítve köret is
lehet mártásos feltét mellé, esetleg borkorcsolyának is
tálalható.
|
Fehér burgonyaleves
Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál liszt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, néhány szál petrezselyem, vegeta.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a vegetát és az apróra vágott petrezselymet. Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele. |
Tojás pufi (ezt mi cigánypecsenyének hívjuk, de az teljesen más)
4-5 tojást felütök, sózom borsozom, és teszek bele egy evőkanál zöldséges ízvarázst, majd jól felverem, hogy szinte habos legyen. Majd teszek bele zsemlemorszát, annyit, hogy még majdnem folyós legyen. Egy kicsit állni hagyom, hogy a morzsa felszívja a tojást, és forró olajba, vagy zsírba kisütöm. Kanállal szoktam fasirt nagyságúakra adagolni közvetlenül a zsíradékba, és ott egy kicsit megnyomkodva laposakra formázom.
Bármilyen főzelékhez jó feltétnek, hús helyett. |
[22-3] [2-1]
|